Wednesday, 16 January 2013

ေရႊ႕ေျပာင္းအလုပ္သမားရဲ႕ ၁၅ ႏွစ္ေအာက္ သားသမီးမ်ားအတြက္ ထိုင္းႏိုင္ငံအစိုးရ၀န္ႀကီးမ်ား ဆံုးျဖတ္ခ်က္

ယေန႔နံနက္ ၀၉း၀၀ နာရီ၊ ထို္င္းႏိုင္ငံအစိုးရအိမ္ေတာ္ ဒုတိယထပ္ရိွအစိုးရ၀န္ၾကီးမ်ားအဖြဲ႔အစည္းအေ၀းခန္းမတြင္ ၀န္ၾကီးခ်ဳပ္ နန္စာ၀္ရင့္လတ္ခ်ီန၀တ္မွ ဥကၠ႒ အျဖစ္ ဦးေဆာင္၍ အစိုးရအစည္းအေ၀းကိုက်င္းပခဲ့ပါသည္။ ၎အစည္းအေ၀းမွ ေအာက္ပါအတိုင္းဆံုးျဖတ္ခ်က္ခ်ခဲ့ပါသည္။ 14. အေၾကာင္းအရာ။ ။ ထိုင္းႏိုင္ငံအတြင္း တရားမ၀င္ ၀င္ေရာက္ေနထိုင္လ်က္ရိွေသာ ေရႊ႔ေျပာင္းအလုပ္သမားမ်ားအား တရား၀င္ေနထိုင္၍ အလုပ္ လုပ္ကိုင္ႏိုင္ရန္ အထူးခြင့္ျပဳခ်က္ေပးျခင္း၊ ဒီဇင္ဘာလ (၂၆) ရက္ေန႔ ၂၀၁၂ ခုႏွစ္တြင္ က်င္းပခဲ့ေသာ ထိုင္းႏိုင္ငံရိွတရားမ၀င္ေရႊ႔ေျပာင္းအလုပ္ သမားမ်ား စီမံခန္႔ခြဲေရးေကာ္မတီ (ေကာေဘာေရာ) အစည္းအေ၀းအမွတ္ ၃/၂၅၅၅ ဆံုးျဖတ္ခ်က္ျဖစ္ေသာ ထိုင္းႏိုင္ငံ အတြင္းတရားမ၀င္ေနထိုင္ အလုပ္လုပ္ကိုင္လ်က္ရိွေသာ ျမန္မာ၊ လာအိုႏွင့္ ကမ္ပူးျခား ႏိုင္ငံသားေရႊ႕ေျပာင္း အလုပ္သမားမ်ားႏွင့္ ၎တို႔အားမွီခိုလ်က္ရိွေသာ (၁၅) ႏွစ္ေအာက္ ကေလးမ်ားအား အထူးအခြင့္အေရးအျဖစ္ (၁၂၀) ရက္ ေနထိုင္ေစျပီး၊ မိမိတို႔ႏိုင္ငံမွ ယာယီႏိုင္ငံကူးလက္မွတ္ (သို႔) ကိုယ္ပိုင္အေထာက္အထား (Certificate of Identity) ျပဳလုပ္ႏိုင္ရန္ႏွင့္ ထိုင္းႏိုင္ငံအတြင္း တရား၀င္ေနထိုင္သူမ်ားျဖစ္လာေစရန္ မိမိတို႔အလုပ္လုပ္လ်က္ရိွေသာ အလုပ္ရွင္ျဖင့္ ဆက္လက္၍ တရား၀င္အလုပ္လုပ္ကိုင္ႏိုင္ရန္၊ အလုပ္သမား၀န္ၾကီးဌာနမွတဆင့္ တင္ျပလာခ်က္ကို ၀န္ၾကီးမ်ားအဖြဲ႔မွ ေအာက္ပါအတိုင္းဆံုးျဖတ္ခ်က္ခ် အတည္ျပဳလိုက္ပါသည္။ 1) ျပည္ထဲေရး၀န္ႀကီးဌာနမွ ေအာက္ပါအတိုင္းေဆာင္ရြက္ရန္၊ (1) ထိုင္းႏိုင္ငံအတြင္းတရားမ၀င္ေနထိုင္ အလုပ္လုပ္ကိုင္လ်က္ရိွေသာ ျမန္မာ၊ လာအိုႏွင့္ ကမ္ပူးျခား ႏိုင္ငံသား ေရႊ႕ေျပာင္းအလုပ္သမားမ်ားႏွင့္ ၎တို႔အားမွီခိုလ်က္ရိွေသာ (၁၅) ႏွစ္ေအာက္ ကေလးမ်ားအား အထူးအခြင့္အေရးအျဖစ္္ (၁၂၀) ရက္ေနထိုင္ခြင့္ျပဳျပီး၊ မိမိတို႔ႏိုင္ငံမွ ယာယီႏိုင္ငံကူးလက္မွတ္ (သို႔) ကိုယ္ပိုင္အေထာက္အထား (Certificate of Identity) ျပဳလုပ္၍ထိုင္းႏိုင္ငံအတြင္း တရား၀င္ေနထိုင္သူမ်ားျဖစ္လာေစရန္၊ အလုပ္ရွင္မ်ားမွတာ၀န္ယူျခင္းအားျဖင့္ မိမိတို႔ အလုပ္လုပ္လ်က္ရိွေသာ အလုပ္ရွင္ထံတြင္ တရား၀င္ဆက္လက္၍အလုပ္ လုပ္ကိုင္ႏိုင္ရန္၊ အတြက္ေၾကာ္ညာခ်က္ထုတ္ျပန္ရန္ ျဖစ္သည္။ ၁၉၇၉ ခုႏွစ္ လူ၀င္မႈၾကီးၾကပ္ေရးအက္ဥပေဒ၊ ပုဒ္မ (၅၄) အားအသံုးမျပဳဘဲ၊ ပုဒ္မ ၁၂ (၃) အား အမွီျပဳ၍ ယာယီႏိုင္ငံကူးလက္မွတ္ႏွင့္ (Certificate of Identity ရရိွထားေသာ ေရႊ႔ေျပာင္းအလုပ္သမားမ်ားအား ေနထိုင္ခြင့္ဗီြဇာ (Non-Immigrat-LA) တံဆိပ္တံုးထု၍ (၂) ႏွစ္ေနထိုင္ခြင့္ႏွင့္ေနာက္ထပ္ (၂) ႏွစ္ထက္မပိုေသာ ေနထိုင္ခြင့္ျပဳ၍ ကိုယ္ကာယျဖင့္လုပ္ကိုင္ ေသာအလုပ္မ်ားအား လုပ္ကိုင္ခြင့္ေပးရန္ျဖစ္သည္။ (ယခင္ျပည္ထဲေရး၀န္ၾကီးဌာနမွ ထုတ္ျပန္ေၾကညာခ်က္မွ အၾကံဳးမ၀င္ေသာ) (2) ေနထိုင္ခြင့္ဗီြဇာအတြက္ အခေၾကးေငြသတ္မွတ္ျခင္း၊ ယာယီႏိုင္ငံကူးလက္မွတ္ (သို႔) ကိုယ္ပိုင္အေထာက္အထား (Certificate of Identity) ရရိွျပီးေသာ ျမန္မာ၊ လာအိုႏွင့္ ကမ္ပူးျခား ႏိုင္ငံသားေရႊ႕ေျပာင္း အလုပ္သမားမ်ား တို႔အားမွီခိုလ်က္ရိွေသာ (၁၅) ႏွစ္ေအာက္ ကေလးမ်ားအားအတြက္ မီွခုိေနထိုင္ခြင့္ဗီြဇာခကို တစ္ႀကိမ္လ်င္ဘတ္ (၅၀၀) ႏႈန္းျဖင့္ ေကာက္ယူရန္ႏွင့္ ေနာက္ထပ္တစ္ၾကိမ္အတြက္(၅၀၀) ဘတ္ေကာက္ခံရန္ရမည္။ ေနထိုင္ခြင့္ဗီြဇာသက္တမ္းမွာ အမိ (သို႔) အဖတို႔ရရိွထားေသာ သက္တမ္းအတိုင္းေပးရမည္။ 2) လူ၀င္မႈၾကီးၾကပ္ေရးရံုးမွ ျမန္မာ၊ လာအိုႏွင့္ ကမ္ပူးျခား ႏိုင္ငံသားေရႊ႕ေျပာင္း အလုပ္သမားမ်ား အတြက္ ေနထိုင္ခြင့္ဗီြဇာ (Non-Immigrant-LA) တံဆိပ္တုံးထုေပးျပီး (၂) ႏွစ္တာေနထိုင္ခြင့္ျပဳရန္၊ ႏွင့္ယာယီႏိုင္ငံကူး လက္မွတ္ (သို႔) ကိုယ္ပိုင္အေထာက္အထား (Certificate of Identity) ရရိွျပီးေသာ ၎ေရႊ႕ေျပာင္းအလုပ္သမားမ်ား တို႔အားမွီခိုလ်က္ရိွေသာ (၁၅) ႏွစ္ေအာက္ကေလးမ်ားအားအတြက္ (၂) ႏွစ္တာ မီွခုိေနထိုင္ခြင့္ဗီြဇာကို လူ၀င္မႈၾကီးၾကပ္ေရး ရံုးမ်ား (သို႔) အလုပ္သမားရွာေဖြေရးဌာနမွ သတ္မွတ္ထားေသာေနရာတြင္ တစ္ဆိမ္တုံးရိုက္ႏွိပ္ေပးရန္၊ ဗီြဇာေၾကးေငြအတြက္ ၀န္ၾကီးဌာနစည္းမ်ဥ္းမွ သတ္မွတ္ထားေသာ ပံုမွန္ဗီဇာခအတိုင္း မေကာက္ခံေသးဘဲ တစ္ၾကိမ္လ်င္ဘတ္ (၅၀၀) ႏႈန္း ျဖင့္ေကာက္ယူရန္ႏွင့္ ေနာက္ထပ္တစ္ၾကိမ္အတြက္ (၅၀၀) ဘတ္ကို ေကာက္ခံသြားရန္၊ 3) က်န္းမာေရး၀န္ၾကီးဌာနမွ- အလုပ္ရွင္မ်ားမွ အလုပ္သမားရွာေဖြေရးဌာနထံ အလုပ္လုပ္ခြင့္ျပဳရန္ တင္ျပေတာင္းခံထားေသာ ျမန္မာ၊ လာအိုႏွင့္ ကမ္ပူးျခား ႏိုင္ငံသားေရႊ႕ေျပာင္း အလုပ္သမားမ်ား (လူမႈဖူလႈံေရးအာမခံ မျပဳလုပ္ရေသာ အလုပ္အမ်ိဳးအစားတြင္ လုပ္ကိုင္ေနေသာ အလုပ္သမားမ်ားအပါအ၀င္) ႏွင့္ ၎တုိ႔အားမွီခုိေနေသာ ကေလးမ်ားအပါအ၀င္အားလံုးတုိ႔အား က်န္းမာေရးေဆးစစ္မႈျပဳလုပ္သြားရန္၊ 4) အလုပ္သမားရွာေဖြေရးဌာနမွေအာက္ပါအတိုင္းေဆာင္ရြက္သြားရန္၊ (1) အလုပ္ရွင္ႏွင့္ေရႊ ့ေျပာင္းအလုပ္မားမ်ားအတြက္ လုပ္ေဆာင္ရာတြင္ အဆင္ေျပ လြယ္ကူေစမည့္ ေနရာေဒသမ်ားတြင္ တစ္ေနရာတည္းျဖင့္ လုပ္ငန္းစဥ္အားလံုးေဆာင္ရြက္ႏိုင္မည့္ (One Stop Service) စခန္းမ်ားအား လိုအပ္သလို ဖြင့္လွစ္သြားရန္၊ (2) အလုပ္ရွင္မ်ားထံမွ ၄င္းတုိ႔ငွားရမ္းမည့္ ေရႊ ့ေျပာင္းအလုပ္သမားအမည္ စာရင္း၊ ေရႊ ့ေျပာင္းအလုပ္သမားတင္သြင္းခြင့္ေလွ်ာက္လႊာ demand letter, ကိုတာႏွင့္အတူ အလုပ္ငွားရမ္းစာခ်ဳပ္ႏွင့္ အလုပ္သမားရွာေဖြေရးဌာနမွသတ္မွတ္ေသာအျခားလိုအပ္သည့္ စာရြက္စာတမ္းမ်ားအား တစ္လတာကာလအတြင္း ေကာက္ယူ၍ သက္ဆိုင္ရာႏိုင္ငံမ်ားသို႔ေပးပို႔သြား၊ (3) အလုပ္ရွင္မွ မိမိတို႔ထံတြင္အလုပ္လုပ္ေနေသာ အလုပ္သမားမ်ား သတ္မွတ္ထားေသာ (One Stop Service) စခန္းမ်ားတြင္ယာယီႏိုင္ငံကူးလက္မွတ္ (သို႔) ကိုယ္ပိုင္အေထာက္အထားစာရြက္ (Certificate of Identity) သြားေရာက္ျပဳလုပ္ႏိုင္ရန္အတြက္ သတင္းအခ်က္အလက္မ်ားျဖန္႔ေ၀သြားရန္ (4) ၂၀၀၈ ခုႏွစ္ႏို္င္ငံျခားသားအလုပ္လုပ္ကိုင္မႈအက္ဥပေဒ၊ ပုဒ္မ -၉ အရ (ေသာ္ေထာ္.၂) ေလွ်ာက္လႊာပံုစံျဖင့္အလုပ္လုပ္ခြင့္အတြက္ေလ်ာက္ထားျခင္းကို လက္ခံသြားရန္ႏွင့္အခေၾကးေငြကိုဥပေဒသတ္မွတ္ခ်က္ အတိုင္းေကာက္ခံသြားရန္၊ (5) အလုပ္သမားမ်ားအား အလုပ္လုပ္ခြင့္ေပးသြားရန္ - ေဆးစစ္ရာတြင္မေအာင္ျမင္ေသာ အလုပ္သမားမ်ားအား အလုပ္လုပ္ခြင့္ရုပ္သိမ္းျပီး ေဆးစစ္ချပန္အမ္းရန္ႏွင့္သက္ဆိုင္ရာဌာနမ်ားမွလိုအပ္သလို ေဆာင္ရြက္သြားႏိုင္ရန္အတြက္သတင္းပို႔သြားရန္၊ (6) အလုပ္လုပ္ခြင့္ရရိွေသာအလုပ္သမားမ်ားအား ဇီ၀ကိုယ္ေရးကိုယ္တာအခ်က္အလက္ (Bio Data) ေကာက္ယူႏိုင္ရန္အတြက္ မ်က္ႏွာဓါတ္ပံုရိုရန္ႏွင့္လက္ေဗြမ်ားေကာက္ယူသြားရန္၊ 5) ႏိုင္ငံျခားေရး၀န္ၾကီးဌာနမွေအာက္ပါအတိုင္းေဆာင္ရြက္သြားရန္ - ယာယီႏိုင္ငံကူးလက္မွတ္ (သို႔) ကိုယ္ပိုင္အေထာက္အထား (Certificate of Identity) ရရိွျပီးေသာ ျမန္မာ၊ လာအိုႏွင့္ ကမ္ပူးျခား ႏိုင္ငံသား ေရႊ႕ေျပာင္းအလုပ္သမားမ်ားႏွင့္၄င္းတို႔အားမွီခိုလ်က္ရိွေသာ (၁၅)ႏွစ္ေအာက္ ကေလးမ်ားအား ယာယီေနထိုင္ခြင့္ဗီြဇာ (Non-Immigrant-LA) ထုတ္ေပးႏိုင္ရန္အတြက္ ႏိုင္ငံျခားေရး၀န္ၾကီးဌာနမွ လူ၀င္မႈၾကီးၾကပ္ေရးရံုးအား အခြင့္အဏာ ေပးအပ္သြားရန္၊ 6) လူမႈဖူလႈံေရးရံုးမွ ၂၀၀၈ ခုႏွစ္ႏို္င္ငံျခားသားအလုပ္လုပ္ကိုင္မႈအက္ဥပေဒ၊ ပုဒ္မ -၉ အရ အလုပ္လုပ္ပိုင္ခြင့္ရရိွထားေသာ ေရႊ႔ေျပာင္းအလုပ္သမားမ်ားအား ဥပေဒအတိုင္းလူမႈဖူလႈံေရးအာမခံရရိွ ႏိုင္ေအာင္ ေဆာင္ရြက္သြားရန္၊ လူမႈဖူလႈံေရးအာမခံ၀ယ္ယူရန္ခြင့္မျပဳသည့္ အလုပ္အကိုင္အမ်ိဳးအစားတြင္လုပ္ကိုင္ေနသူ အလုပ္သမားမ်ားအတြက္ ထိုင္းအလုပ္သမားမ်ားနည္းတူ အလုပ္ရွင္မွတာ၀န္ယူကာ က်န္းမားေရး၀န္ၾကီးဌာနမွ ေဆာင္ရြက္ေပးေသာ က်န္းမာေရးအာမခံ (သို)ပုဂၢလိကအမခံကုပၼဏီမ်ားမွေရာင္းခ်ေသာ က်န္းမာေရးအာမခံကို ၀ယ္ယူႏိုင္ေရးအတြက္ စီစဥ္ေဆာင္ရြက္ေပးသြာရန္၊ 7) ဘ႑ာေရး၀န္ၾကီးဌာနမွ ျမန္မာ၊ လာအိုႏွင့္ ကမ္ပူးျခား ႏိုင္ငံသားတရားမ၀င္ေရႊ႕ေျပာင္း အလုပ္သမားမ်ား အထူးေနထိုင္ခြင့္အခ်ိန္ေပးစဥ္အတြင္း တရား၀င္ျဖစ္လာေစရန္ လုပ္ငန္းစဥ္အဆင့္ဆင့္ေဆာင္ရြက္မႈမ်ား အတြက္ႏွင့္ ဇီ၀ကိုယ္ေရးကိုယ္တာအခ်က္အလက္ (Bio Data) ေကာက္ယူႏိုင္ရန္အတြက္ လိုအပ္ေသာဘ႑ာေငြ ေထာက္ပ့ံမႈေပးသြားရန္၊ 8) ထိုင္းႏိုင္ငံျပည္သူ႔ရဲဌာနခ်ဳပ္ႏွင့္သက္ဆိုင္ရာဌာနမ်ားမွ ဤသို႔လုပ္ေဆာင္ရန္သြားရန္ - (1) ထိုင္းႏိုင္ငံအစိုးရဆံုးျဖတ္ခ်က္ခ်ျပီးသည့္ေန႔ရက္မွစ၍ ျမန္မာ၊ လာအိုႏွင့္ ကမ္ပူးျခား ႏိုင္ငံသားတရားမ၀င္ေရႊ႕ေျပာင္း အလုပ္သမားမ်ား အထူးေနထိုင္ခြင့္အခ်ိန္ေပးစဥ္ႏွင့္လုပ္ငန္းစဥ္မ်ားအဆင့္ဆင့္ ေဆာင္ရြက္ေနခ်ိန္တြင္ အလုပ္ရွင္မ်ားတရားဥပေဒႏွင့္အညီေဆာင္ရြက္သြားႏို္င္ေရးအတြက္ သင့္ေလ်ာ္သလို အခြင့္ေပးသြားရန္၊ (2) ခြင့္ျပဳထားေသာ အထူးေနထိုင္ခြင့္အခ်ိန္ကုန္လြန္သြားျပီးေနာက္ပိုင္း အလုပ္သမား အသစ္မ်ား တရားမ၀င္ ၀င္ေရာက္အလုပ္လုပ္ကိုင္ျခင္းမရိွရန္ႏွင့္ ၎အလုပ္သမားတို႔အားငွားရမ္းထားေသာအလုပ္ရွင္မ်ား၊ ေခၚေဆာင္လာသူမ်ားႏွင့္ေနရာထိုင္ခင္းေပးထားသူမ်ားအား မိမိတို႔အားေပးအပ္ထားေသာအခြင့္အာဏာမ်ားအတိုင္း တိတိက်က် လုပ္ေဆာင္သြားရန္။ By Yamoun Nar

0 comments: