Friday, 26 October 2012

ထုိင္းႏိုင္ငံအတြင္း အလုပ္သမားလက္မွတ္ မရွိသူမ်ား ယခုႏွစ္ကုန္ပိုင္းတြင္ ဖမ္းေတာ့မည္


ထုိင္းႏိုင္ငံသို႔ လာေရာက္အလုပ္လုပ္ကိုင္ေနၾကေသာ အလုပ္သမားမ်ားအေနျဖင့္ အလုပ္သမားလက္မွတ္ မရွိ သူမ်ား ယခုႏွစ္ကုန္ပိုင္းတြင္ ဖမ္းဆီးေတာ့မည္ျဖစ္ၿပီး အလုပ္လုပ္ခြင့္လက္မွတ္(work permit) အျမန္ဆံုးလုပ္ ၾကရန္ မဲေဆာက္ၿမိဳ႕ရွိ အလုပ္သမားရုံးေရွ႕တြင္ ထိုင္းအာဏာပိုင္မ်ားက အသိေပးထားေၾကာင္း သိရသည္။ မဲေဆာက္အေျခစိုက္ အလုပ္သမားအေရးကို ကူညီေဆာင္ရြက္ေပးနသည့္ ေရာင္ျခည္ဦးအလုပ္သမားကူညီ ေစာင့္ေရွာက္ေရးအဖြဲ႔မွ ဥပေဒေရးရာတာ၀န္ခံ ကိုေထြးႏိုင္က “ထိုင္းအစိုးရက သူတို႔ႏိုင္ငံမွာ အလုပ္လာလုပ္တဲ့ အလုပ္သမားေတြဟာ Work Permit လုပ္ရမယ္။ မလုပ္ရင္ ဒီႏွစ္ကုန္ပိုင္းမွာ စဖမ္းမယ္။ အျခား ဘာလက္မွတ္ ကိုင္ေဆာင္ထားပါေစ Work Permit မရွိရင္ ဖမ္းဖို႔ ထုတ္ျပန္ထားတာရွိတယ္”ဟု ေကအိုင္စီသို႔ ေျပာသည္။ ဆက္လက္၍ အလုပ္လုပ္ခြင့္ Work permit ရွိသူမ်ားအေနျဖင့္ ယခု ေအာက္တိုဘာလ ၁၄ ရက္ေန႔တြင္ ေနာက္ဆံုး သက္တမ္းတိုးရန္ သတ္မွတ္ထားၿပီး သက္တမ္းမတိုးမိသူမ်ား၊ Work permit မရွိသူမ်ားႏွင့္ စာရြက္ စာတမ္းအခိုင္အလံု မရွိသူအားလံုးကို လာမည့္ ဒီဇင္ဘာလ၊ ၁၄ ရက္ေန႔အထိ ေနာက္ဆံုးထားကာ ထိုင္းအစိုးရ က ဖမ္းဆီးအေရးယူသြားမည္ဟု ထုတ္ျပန္ထားျခင္းျဖစ္ေၾကာင္း ကိုေထြးႏိုင္က ဆိုသည္။ ထုိသို႔ အလုပ္သမားလက္မွတ္ ျပဳလုပ္ထားျခင္းမရွိဘဲ စစ္ေဆးေတြ႔ရွိသူမ်ားကို ထိုင္းဥပေဒ ပုဒ္မ BE2522 (ဘီအီး၂၅၂၂)အရ ဒဏ္ေငြအျဖစ္ ထိုင္းဘတ္ေငြ ၅,၀၀၀ (ငါးေထာင္)ႏွင့္ ေထာင္ဒဏ္ ၅ ႏွစ္အထိ ျပစ္ဒဏ္ခ် မွတ္ခံရႏိုင္သည္ဟု သိရသည္။ မဲေဆာက္တြင္ လာေရာက္အလုပ္လုပ္ကိုင္သူ ျမန္မာအလုပ္သမားတစ္ဦးက “အရင္က အေထာက္အထား တစ္ခုရွိရင္ရတယ္။ ပိုက္ဆံလည္း ကုန္ေပါင္းမနည္းေတာ့ဘူး။ အခုက အဲဒီဟာေတြနဲ႔ မရေတာ့ဘူးဆိုေတာ့ သူတို႔(ထိုင္းအစိုးရ)ေျပာသလို လုပ္ရေတာ့မွာေပါ့”ဟု ေျပာသည္။ ၎အျပင္ အလုပ္လုပ္ခြင့္ Work permit ျပဳလုပ္ရာတြင္ အခ်ိဳ႕မွာ ပြဲစားမ်ားမွတဆင့္ ျပဳလုပ္ရာတြင္ ပိုမိုကုန္က် မႈမ်ားရွိၿပီး သတ္မွတ္ခ်က္အရ ၆ လစာ သက္တမ္းအတြက္ ဘတ္ေငြ ၁,၀၀၀ (တစ္ေထာင္)ႏွင့္ ေဆးစစ္ခ တစ္ႏွစ္စာအတြက္ ဘတ္ေငြ ၁,၉၀၀(တစ္ေထာင့္ကိုးရာ) ကုန္က်မည္ဟု ေရာင္ျခည္ဦးအလုပ္သမား ကူညီ ေစာင့္ေရွာက္ေရးအဖြဲ႔က ေျပာဆိုသည္။ တဆက္တည္းမွာပင္ Work permit ျပဳလုပ္ရာတြင္ ထုိင္းႏိုင္ငံအတြင္း ေနထိုင္ေၾကာင္းေထာက္ခံစာ၊ ေဆး႐ံု တစ္ခုခုေထာက္ခံေပးေသာ ေဆးေထာက္ခံစာႏွင့္အတူ အလုပ္ရွင္၏ေထာက္ခံခ်က္မ်ား မျဖစ္မေနပါရွိရမည္ ျဖစ္သည္ဟုလည္း ကိုေထြးႏိုင္က ေျပာသည္။ ထိုင္းႏိုင္ငံတြင္ ယာယီ ႏိုင္ငံကူးလက္မွတ္အျပင္ အလုပ္သမားလက္မွတ္(Work permit) ကိုင္ေဆာင္သူမ်ား အေနျဖင့္ ပံုမွန္ ရက္ ၉၀ သက္တမ္းကို အခ်ိန္မွီ တိုးရမည္ျဖစ္ၿပီး ပ်က္ကြက္ပါက ဒဏ္ေငြအျဖစ္ ဘတ္ေငြ ၁,၀၀၀ မွ ၅၀၀၀ အထိ ေပးေဆာင္ရႏိုင္သည္ဟု သိရသည္။ By KIC

0 comments: